in , ,

Z makaronem chińskim i wołowiną

Przygotowanie:15 minut   Gotowanie:10 minut   Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 szalotki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 5 cm korzenia imbru
  • 1 mały pęczek mięty,kolendry i bazylii
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 300 g zielonego groszku
  • 400 g mięsa wołowego
  • oliwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plastry.Szalotki obierz i posiekaj.Papryczkę chilli rozdrobnij.Imbir pokrój w plasterki.Zioła posiekaj,odłóż kilka gałązek kolendry do dekoracji.
  2. Makaron chiński zalej na 5 minut zimną wodą,a następnie zanurz go w gotującej wodzie na 1 minutę,wyjmij i odsącz
  3. Zielony groszek gotuj przez 3 minuty,po czym zahartuj w zimnej wodzie i odsącz
  4. Mięso smaż na oliwie po 2 minuty z każdej strony(jeśli wolisz krwiste).Przełóż na talerz,na tej samej patelni smaż plastry cukinii,aż lekko zmiękną.Dodaj je do wołowiny
  5. W misce wymieszaj szalotki,chilli,imbir,zioła,sos sojowy i ocet winny,by przygotować sos.
  6. Mięso pokrój w cienkie plastry,wymieszaj z makaronem,cukinią,zielonym groszkiem i sosem.Podaj w miseczkach,udekoruj kolendrą.

What do you think?

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading…

0

Comments

0 comments

Ocet jabłkowy

Kontrolujemy wagę