Z kuskusem,cukinią i fetą

Składniki

  • szklanka kuskusu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • cukinia
  • 100 g fety
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka orzeszków pini (piniowe)
  • garść malin
  • 3 gałązki kolendry
  • garść mieszanki sałat
  • 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól,pieprz

 

 

  1. Kuskus zalać gorącym bulionem,przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem
  2. Cukinię umyć,pokroić w plasterki.Dymki i czosnek obrać,posiekać.Rozgrzać 1-2 łyżki oliwy,zeszklić dymki i czosnek,wrzucić cukinię,smażyć ok 10 minut.Mieszankę sałat opłukać.Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
  3. Fetę pokroić w kostkę,kuskus wymieszać,dodać cukinię z cebulą,sałatę,fetę.Doprawić solą i pieprzem
  4. Kolendrę opłukać,posiekać.W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli,dodać kolendrę.Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstanie emulsja.Sałatkę polać sosem,wymieszać.Posypać orzeszkami piniowymi  i malinami

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *