Czerwone buraki

Purpurowo-czerwone bulwy zawierają dużo soku,mają delikatny smak i nadają się na surówki oraz do gotowania. Główny zbiór: od sierpnia do października,dostępne w handlu także zimą Składniki odżywcze: białko,tłuszcz,węglowodany,błonnik,sód,potas,wapń,fosfor,żelazo,witaminy A,B1,B2,C,kwas foliowy i nikotynowy. Zwiera ok 190 kJ/45 kcal w 100 g jadalnych części. Jak kupować:Kupować niezbyt duże,jędrne buraki,bez śladów gnicia i uszkodzenia. Przechowywanie: Owinięte w papier […]

Ocet jabłkowy

W sklepach spotykany także jako ocet owocowy.Surowcem do jego produkcji jest wino z jabłek lub sok.Ze względu na delikatny posmak jabłek jest bardzo lubianym dodatkiem.Wyjątkowo łagodne w smaku są octy produkowane z dodatkiem miodu lub serwatki.Intensywny w smaku francuski ocet jabłkowy produkuje się z cydru.

Sałata burgundzka

Wyhodowana w Burgundii (Francja) odmiana sałaty głowiastej.Jest równie delikatna w smaku,lecz nie więdnie tak szybko jak ona,dzięki czemu można ją dłużej przechowywać.Czerwono-brunatne liście przypominają kolorem sałatę liść dębu.Dzięki swojej intensywnej barwie i oryginalnemu smakowi,sałata burgundzka uatrakcyjni każdy rodzaj sałatki Główny zbiór:od maja do września Składniki odżywcze:białko,węglowodany,błonnik,sód,potas,wapń,fosfor,magnez,żelazo,fluor,jod,witaminy A,E,B1,B2,C kwas foliowy i nikotynowy. Zawiera ok 71 kJ/17 […]

Seler korzeniowy

Na surówki należy wybierać możliwe młode bulwy,mniej więcej wielkości pięści,z zielonymi listkami.Selery są w zimie cennym składnikiem surówek i sałatek. Główny zbiór:od sierpnia do października,dostępny do kupienia przez całą zimę Składniki odżywcze:białko,tłuszcz,węglowodany,błonnik,sód,potas,wapń,fosfor,magnez,żelazo,jod,fluor,witaminy A,E,K,B1,B2,B6,C,kwas nikotynowy Zawiera ok 170 kJ/40kcal w 100 g Jak kupować:Kupować nieuszkodzone bulwy.Młode warzywa powinny mieć świeże zielone liście,duże bulwy powinny być ciężkie […]

Rzodkiewka,rzodkiew

Rzodkiewki kupujemy najczęściej czerwone lub biało czerwone.Rzodkiew jest biała,brązowa (letnia rzodkiew) lub czarna (rzodkiew zimowa) Główny zbiór:od maja do sierpnia,czarna rzodkiew jest również dostępna w zimie Składniki odżywcze:białko,tłuszcz,węglowodany,błonnik,sód,potas,wapń,fosfor,żelazo,witaminy B1,B2,C.B3 Zawiera ok 80 kJ/19 kcal w 100 gramach Jak kupować:Kupować twarde i jędrne rzodkiewki Przechowywanie:Spożywać tylko świeżo zebrane Uwagi:Do sałatek można używać całych lub pokrojonych rzodkiewek,rzodkiew […]

Biała kapusta

Liście wczesnej białej kapusty są ciemnozielone.Późne odmiany białej kapusty tworzą jasne,zwarte główki,doskonale nadają się do dłuższego przechowywania. Główny zbiór:od sierpnia do listopada,później przechowywana aż do marca. Składniki odżywcze:białko,tłuszcz,węglowodany,błonnik,potas,kwas foliowy,witamina C 100 g zawiera ok 150 kJ/25 kcal Jak kupować ? Kupować główki z ładnymi nieuszkodzonymi liśćmi. Przechowywanie:Jeden tydzień na najniższej półce w lodówce