Czerwone buraki

Purpurowo-czerwone bulwy zawierają dużo soku,mają delikatny smak i nadają się na surówki oraz do gotowania.

Główny zbiór: od sierpnia do października,dostępne w handlu także zimą

Składniki odżywcze: białko,tłuszcz,węglowodany,błonnik,sód,potas,wapń,fosfor,żelazo,witaminy A,B1,B2,C,kwas foliowy i nikotynowy.

Zwiera ok 190 kJ/45 kcal w 100 g jadalnych części.

Jak kupować:Kupować niezbyt duże,jędrne buraki,bez śladów gnicia i uszkodzenia.

Przechowywanie: Owinięte w papier buraki można przechowywać do tygodnia w lodówce

Uwagi:Buraki na surówki należy umyć,obrać i utrzeć na tarce jarzynowej.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *