in

Sałata burgundzka

Wyhodowana w Burgundii (Francja) odmiana sałaty głowiastej.Jest równie delikatna w smaku,lecz nie więdnie tak szybko jak ona,dzięki czemu można ją dłużej przechowywać.Czerwono-brunatne liście przypominają kolorem sałatę liść dębu.Dzięki swojej intensywnej barwie i oryginalnemu smakowi,sałata burgundzka uatrakcyjni każdy rodzaj sałatki

Główny zbiór:od maja do września

Składniki odżywcze:białko,węglowodany,błonnik,sód,potas,wapń,fosfor,magnez,żelazo,fluor,jod,witaminy A,E,B1,B2,C kwas foliowy i nikotynowy.

Zawiera ok 71 kJ/17 kcal w 100 g

Jak kupować:Wybierać główki o świeżych,kruchych,nieuszkodzonych liściach

Uwagi: Liście burgundzkiej sałaty są mniej wrażliwe niż liście sałaty głowiastej i pod wpływem oleju lub tłustych sosów wolniej miękną.Jest bardzo smaczna z sosem vinaigrette,sosem śmietanowo cytrynowym  lub innymi słodko-kwaśnymi sosami.

What do you think?

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading…

0

Comments

0 comments

Olej z ostu

Ocet jabłkowy